Ticaret Bakanı Bolat Kuveyt’te açıklama yaptı
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “7 Ekim’den bu yana İsrail ile karşılıklı ticaretimiz geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50’den fazla azaldı. Bu elbette tüccarların ve tüketicilerin talepleriyle de alakalı.” söz konusu.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve İstanbul Dokuma ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (ITKİB) iş birliğiyle Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda düzenlenen Türkiye-Kuveyt Ticaret Heyeti ve ikili iş görüşmeleri, Ticaret Bakanı’nın katılımıyla Kuveyt’te gerçekleştirildi. Ömer Bolat.
Ziyaret kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuşan Bakan Bolat, Bakanlık heyeti, Türk iş dünyasının hemen hemen tüm büyük kuruluşlarının başkan ve yöneticileri, toplam 150 iş insanı ve üyeyle birlikte Kuveyt’e geldiklerini belirtti. medyanın.
Türk-Kuveyt Forumu’nun açılışını bu sabah gerçekleştirdiklerini belirten Bolat, bu forumda iş insanları arasındaki toplantıların ve heyetler arası resmi görüşmelerin yapıldığını söyledi.
-“Ticari ve yatırım ilişkilerimizi artırma arzumuzu ifade etmek için buraya geldik.”
Yaklaşık 2 yıl aradan sonra Türkiye’den bir bakan ve 150 kişilik iş heyetiyle Kuveyt’e gelmenin önemine değinen Bolat, “Beş ay önce yeni hükümet kurulduktan sonra dünyanın dört bir yanından büyük bir ilgiyle karşılaştık. Türkiye’nin yatırım, lojistik hizmetleri, sanayi ve enerji sektörlerinde çok önemli bir üs ve bölgesel merkez olduğu konusunda iş dünyası hemfikirdir. “Toplantı ve toplantı trafiği içerisindeyiz. Bu bağlamda Türkiye’yi ve Türkleri çok seven Kuveytli dostlarımıza geniş bir heyet gezisi düzenlemek ve onlarla ekonomik, ticari ve yatırım ilişkilerimizi artırmak arzumuzu ifade etmek için buraya geldik.” dedi.
Bakan Bolat, Türkiye ile Kuveyt arasında köklü bir tarihi, kültürel, dini, siyasi ve ekonomik ilişki olduğuna dikkat çekerek, iki ülke arasında dış politika ve siyaset alanında neredeyse hiçbir zaman ciddi bir görüş ayrılığının bulunmadığını hatırlattı.
“427 Kuveytli şirket Türkiye’ye 2 milyar dolara yakın yatırım yaptı”
Kuveyt’in Türkiye’deki yatırımları ve Türk müteahhitlerin ekonomik alanda Kuveyt’teki yatırımları ve müteahhitlik hizmetlerinin iki ülke arasındaki ilişkilerin ana omurgasını oluşturduğunu belirten Bolat, şöyle devam etti:
“Kuveyt’in son dönemde Türkiye ile enerji ve savunma sanayi alanında çok değerli işbirlikleri var. Ekonomide Türkiye ile Kuveyt’in birlikte daha da ilerleyebileceği alanlar var. Üçüncü ülkelerle yatırım işbirliklerinin yanı sıra hizmetler sektörü, lojistik alanında da , yüksek teknoloji, ulaşım, ulaştırma ve sanayi sektörlerinde ortak projeler ve yatırım ortaklıkları gibi konular gündemde.Bu bağlamda bugün 427 Kuveytli firma Türkiye’de iş yapıyor ve 2 milyar dolara yakın yatırım yaptı.Türk müteahhitlerimiz de aynı şekilde Kuveyt’te 50’ye yakın projede 9 milyar dolar değerinde altyapı ve üstyapı üzerinde çalışıyoruz.21 yıldır Türkiye olarak iktidarda olan liderimiz Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığındaki tüm AK Parti hükümetleri, klasik çizgimizi korumayı ve geliştirmeyi hedefliyor. Batılı ülkelerde pazarlar oluşturmak ve İslam dünyası ve Arap dünyasıyla daha yakın ekonomik, ticari ve ekonomik ilişkiler kurmak. Yatırım işbirliklerini artırmak için çok kararlı bir şekilde çalıştı. Bugün de aynı tempoda, aynı amaçlarla, aynı hırsla çalışmaya devam ediyoruz.”
Bolat, Ticaret Bakanlığı olarak İslam ülkeleriyle ilişkilerin daha da derinleştirilmesi, uzak ülkelerle ticaretin artırılması, Afrika ülkeleriyle daha ileri ekonomik entegrasyon sağlanması, ayrıca klasik pazarlarda güç ve hacmin artırılması için yoğun bir şekilde çalıştıklarına dikkat çekti. AB ve ABD. Bir yıl öncesine göre Türkiye’nin Arap-İslam dünyası arasındaki ekonomik ilişkilerinin bu noktalara ulaşacağının tahmin edilemeyeceğini söyledi.
-“Yaklaşık 55-56 milyar dolar turizm geliri elde edilecek”
Türkiye’ye gelen yabancı yatırım sayısına da değinen Bolat, “Şu anda 85 bin uluslararası şirket Türkiye’ye doğrudan yatırım yaptı. Bu sayı 21 yıl önce sadece 5 bindi. 21 yıl önce Türkiye’ye gelen doğrudan yabancı yatırım miktarı ise şu anda 85 bindi.” Toplamda 15 milyar dolar. Şu anda Türkiye’ye her yıl 14-15 milyar dolara yakın doğrudan yatırım geliyor, Türkiye’ye gelen uluslararası yatırımların toplamı da 285 milyar doları aştı. Bunun yaklaşık beşte biri yani 50’ye yakın. milyar dolar, Arap ülkelerinden ve İslam ülkelerinden geldi.”Geçen yıl Türkiye’ye gelen turist sayısı yılda 12 milyon kişiydi. Bu yıl inşallah yılı 55-56 milyon turist sayısıyla kapatacağız. Yaklaşık 55-56 milyar dolar turizm geliri elde edilecek.” dedi.
Türkiye’nin artan uluslararası ilişkileri ve önümüzdeki dönemde uluslararası yatırımcılar için değerli bir ticaret, lojistik ve üretim üssü olma yolundaki çaba ve gelişmelerin Türkiye-Kuveyt ilişkilerinde de görüleceğine işaret eden Bolat, “Bundan eminiz. Çünkü bundan eminiz. Çünkü” dedi. Her iki tarafta da yüksek bir siyasi irade var.” “Her iki tarafın bakanları ve liderleri bu konuda çalışma kararlılığına, ortak anlayışa ve işbirliği çabasına sahiptir.” İfadelerini kullandı.
-“İsrail’le karşılıklı ticaretimiz yüzde 50’den fazla azaldı”
Bakan Bolat, konuşmasının ardından bir basın üyesinin Türkiye’nin İsrail ve Kuveyt ile ticari ilişkilerine ilişkin sorusuna yanıt olarak şunları söyledi:
“7 Ekim’den bu yana İsrail ile karşılıklı ticaretimiz geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50’den fazla azaldı. Bu tabii ki tüccar ve tüketicilerin talepleriyle de alakalı. Kuveyt ile ticaretimizi 5 milyar dolar seviyesine çıkarmak” 5 yıl her iki taraf için de önemli.” Bu noktada Türkiye’nin Kuveyt’ten petrol alımını artırması ve Kuveyt’in Türkiye’den hazır giyim, makine, oto yedek modülleri, demir çelik ürünleri ve savunma projeleri gibi daha fazla ürün alması, bu rakama çok da uzak olmayan bir gelecekte ulaşmamızı sağlayacak. sağlayacak.”